Alla inlägg den 2 januari 2008

Av Pipe Line - 2 januari 2008 19:15

Idag stod det följande i Sydsvenskan:


"... På barnhemmet i provinshuvudstaden Taiyuan berättar föreståndaren Geng Kaiwen att antalet övergivna barn ökat med 230 procent på bara två år. Över 95 % av barnen är handikappade. Var 30:e sekund föds ett missbildat barn i Kina och situationen blir värre för varje år, sade Jiang Fan från den nationella familjeplaneringskommissionen är de släppte larmrapporten. Enligt den har nu upp till 6 % av barnen som föds i Kina någon form av synlig missbildning"... "Av de missbildade barnen får 40 procent livslånga skador och 30 procent dör kort efter födsel."


En svensk professor - Göran Annerén - på Socialstyrelsen tror dock att de kinesiska larmrapporterna snarare beror på förbättrad rapportering av missbildningar. I Sverige har vi 4 % missbildade om man räknar in allt, som extra lillfingrar och andra småsaker.


Nu har man i Kina startat program för att vända utvecklingen. Man ger kvinnor subventionerat mjöl med folsyra och andra näringsämnen. Mellan 13:e och 28:e veckan i graviditeten kontrolleras kvinnorna. Upptäcks någon defekt på fostret aborteras det.


Jag vet inte vad jag vill ha sagt med detta. Mer än att jag blev förvånad över alltihop. Antalet missbildade barn i Kina. Och i Sverige. Och åtgärderna i Kina för att komma till rätta med problemen. Vad är det för fel på att minska utsläppen och få ordning på miljön?

Ovido - Quiz & Flashcards